ΛΙΜΝΗ ΚΑΙΑΦΑ Κακόβατος - Αξιοθέατα

Καιάφα, Ζαχάρω, Ν Ηλείας, Ελλάδα 27054

Drive me    video

Οι επισκέπτες της λίμνης Καϊάφα σήμερα δεν το κάνουν μόνο για τη θαλάσσια θεραπεία, αλλά και για να θαυμάσουν το μοναδικό φυσικό τοπίο και να κάνουν δραστηριότητες όπως τα θαλάσσια σπορ, που προσφέρονται στην περιοχή. Η πανέμορφη, γαλήνια φύση δημιουργεί επίσης το σκηνικό για απόλυτη χαλάρωση, μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης.

Ο Καϊάφας, με τη λίμνη του και το μοναδικό φυσικό τοπίο που τον περιβάλλει, βρίσκεται στα σύνορα με τον Δήμο Ζαχάρως και περιλαμβάνει την τεράστια, αμμώδη ακτή που διατρέχει όλη την παραλιακή γραμμή του κόλπου της Κυπαρισσίας, το εντυπωσιακό πευκοδάσος της Στροφυλιάς, τον κάμπο Ξηροχωρίου-Ζαχάρως και την οροσειρά του μυθικού όρους Λάπηθας, στους δυτικούς πρόποδες του οποίου βρίσκεται η πηγή των νυμφών των Ανιγρίδων και στους ανατολικούς πρόποδες του η πηγή του Γερανίου.

Τα ζεστά, θεραπευτικά νερά της λίμνης θεωρούνται κατάλληλα για δερματικές παθήσεις, ρευματισμούς, διάφορες παθήσεις του ήπατος και άσθμα, και έχουν πολλές φορές εξυμνηθεί από όσους δοκίμασαν τη θεραπεία με νερό ως λύση σε κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα. Η πίστη στις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι πανάρχαια- σύμφωνα με τον Παυσανία, στο σπήλαιο που βρίσκεται στα δυτικά της περιοχής, το οποίο ονομάζεται "σπήλαιο των νυμφών των Ανιγρίδων", κατοικούσαν οι νύμφες Καλλιφέια, Πηγαία και Ίασις. Από την πρώτη προέρχεται το σημερινό όνομα της περιοχής, Καϊάφα, ενώ τα ονόματα των άλλων δύο μαρτυρούν την ύπαρξη θεραπευτικών νερών (πηγή = πηγή, ίασις = θεραπεία). Σύμφωνα με το μύθο, ο Δάρδανος, ο πρόγονος των Τρώων, γεννήθηκε στο σπήλαιο των Ανιγρίδων. Λέγεται επίσης ότι σε αυτή την πηγή ο Κένταυρος Νέσσος έπλυνε τις πληγές του- είχε χτυπηθεί από τα δηλητηριώδη βέλη του Ηρακλή, γεγονός που εξηγεί την άσχημη μυρωδιά των νερών.

Αυτό το κέντρο υδροθεραπείας είναι υπεύθυνο για την προσέλκυση πολλών τουριστών στην περιοχή, όλων των ηλικιών και από όλο τον κόσμο. Τα ιαματικά νερά είναι πλούσια σε υδρόθειο και η θερμοκρασία τους παραμένει σταθερή στους 20-30 °C μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, που είναι η καταλληλότερη περίοδος για υδροθεραπεία.

Ο Καϊάφας, βέβαια, δεν είναι καλός μόνο για υδροθεραπεία- πολλοί έρχονται επίσης εδώ για να απολαύσουν το μαγευτικό τοπίο, με τη σμαραγδένια πράσινη θάλασσα, την παραλία με τους αμμόλοφους και τη μοναδική βλάστηση που περιβάλλει τη λίμνη. Δεν είναι τυχαίο ότι η λίμνη έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή. Στο κέντρο της βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, με την ομώνυμη μικρή εκκλησία και τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία και καταλύματα. Το νησάκι και η απέναντι ακτή συνδέονται με γέφυρα, ενώ η μετάβαση από το υδροθεραπευτήριο στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και αντίστροφα γίνεται με σκάφος.

Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τη γύρω περιοχή, υπάρχουν διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, όπως οι παραλίες της Κουρούτας και της Ζαχάρως, αλλά και άλλες, λιγότερο γνωστές παραλίες, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο. Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, είναι βέβαιο ότι η διαμονή σας στην περιοχή του Καϊάφα θα σας χαρίσει μοναδικές εικόνες και θα σας χαρίσει στιγμές απόλυτης χαλάρωσης.

Location